Toți șoferii români sunt afectați de schimbarea RCA. Ce se întâmplă cu prețurile la asigurarea obligatorie auto, este oficial

de: Alexandru Puiu
09 10. 2023

Din prima parte a acestui an, la scurt timp după falimentul Euroins, ASF a intervenit în piață pentru a preveni o explozie a prețului la asigurările RCA. La acea vreme, HG 298/2023 a plafonat prețurile începând cu 11 aprilie.

În conformitate cu hotărârea de guvern din aprilie 2023, prețurile la asigurările RCA au fost plafonate în România până la data de 11 octombrie 2023. Între timp, termenul a fost prelungit printr-un nou act normativ, iar actuala realitate din piață se va menține cel puțin până la 31 decembrie, finalul acestui an. Dacă nu s-ar fi prelungit termenul, doar pentru câteva zile am mai fi putut profita de prețurile mici.

Citește și: O nouă asigurare RCA în România, confirmată oficial. Asta mai lipsea șoferilor români, anunțul ASF

Prețurile la RCA rămâne neschimbate în 2023

La finele săptămânii trecute a fost adoptată modificarea HG 298/2023 pentru prelungirea termenului de aplicare a măsurii de plafonare a prețului la asigurarea obligatorie auto. Decizia a fost luată de către Guvern la solicitarea Autorității de Supraveghere Financiară. În consecință, se mențin tarifele maximale pe care societățile de asigurări le pot practicat atunci când vine vorba de polițele RCA până la data de 31 decembrie 2023. Decizia oficializată joi a fost publicată în Monitorul Oficial.

Această modificare vizează HG 298/2023, care se aplică din 11 aprilie și privește introducerea unei soluții temporare la creșterea prețurilor la polițele RCA din ultima perioadă, inclusiv ca urmare a inflației, dar și la majorarea așteptată a acestora, în urma anunțării retragerii autorizației de funcționare a societății de asigurări Euroins România, lider de piață în ceea ce privește asigurările RCA, conform Avocatnet.ro.

Citește și: Milioane de șoferi români, fără RCA. Îți vine să nu mai scoți mașina din parcare, soluția găsite de autorități. Amenzi de până la 2.000 de lei, în poștă

Asigurarea obligatorie auto, la nivelul lunii februarie

Deși hotărârea de guvern pentru plafonarea RCA a fost adoptată în aprilie, este important de reținut că, în realitate, tarifele de primă maxime au fost de fapt fixate la nivelul celor practicate la data de 28 februarie 2023. Inițial, perioada de plafonare ar fi trebuit să fie de exact șase luni, până la 11 octombrie 2023, dar s-a prelungit săptămâna trecută.

Mai mult decât atât, tot ca o veste bună pentru șoferi, comisioanele de distribuție a polițelor RCA au fost și ele limitate la 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție, tot până în octombrie. În final, asiguratorii care decid să încalce prevederile hotărârii guvernamentale, vor avea această posibilitatea doar în schimbul unei sancțiuni usturătoare, amenzi de până la 50.000 de lei.